Univerzális tészta süteményekhez, péksüteményekhez, bármihez használhatod és a család imádni fogja
Ezt a tésztát szinte bármire használatod.
A sütemények és péksütemények alapja a jó tészta, és bizony sokszor előfordul, hogy a tészta ragad, nehéz, tömör, túl híg, sokáig kell keleszteni, vagy egyszerűen nehéz vele dolgozni. Ha ezt el szeretnénk kerülni, akkor érdemes kipróbálni ezt az univerzális tészta receptet süteményekhez, péksüteményekhez. A vajtól rendkívül puha lesz, és édes és sós péksütemények elkészítéséhez is tökéletes. Készíthetünk belőle kifliket, édes és sós tekercseket, cipókat, töltött batyukat. Ha sós étel a célunk, akkor a cukor mennyiségét egész egyszerűen csökkentjük.
Hozzáadta: Alexa96, 27.8.2017
Kategória: Péksütemények, Tippek és trükkök
ALAPANYAGOK
1 bögre meleg tej
2 ev. kanálkristálycukor
2 kv. kanálélesztőpor
500 g búzafinomliszt
200 g vaj
2 db tojás
-
A tej egy kis részét pohárba öntjük, belekeverjük az élesztőt egy kávéskanálnyi cukrot, majd megvárjuk, míg felfut.
-
A többi hozzávalót egy tálba tesszük (ügyeljünk arra, hogy a vaj szobahőmérsékletű legyen, így könnyebb vele dolgozni), hozzáöntjük a kovászt, és sima állagú tésztát gyúrunk.
-
A tésztát hűtőszekrénybe tesszük (itt akár két napig is eláll, semmi baja nem lesz), legalább fél órára, és ezután már dolgozhatunk is vele.
-
Különböző alakúra formázhatjuk, majd a kész tésztakupacokat 160 fokos sütőben aranyszínűre sütjük.
-
A tészta sütemények, kiflik, cipók, kenyér, akár perecek alapanyaga is lehet (ha sós péksüteményt készítünk, akkor a cukor mennyiségét csökkentjük – csupán a kovászhoz kell).