Univerzális tészta süteményekhez, péksüteményekhez, bármihez használhatod és a család imádni fogja

Ezt a tésztát szinte bármire használatod.

A sütemények és péksütemények alapja a jó tészta, és bizony sokszor előfordul, hogy a tészta ragad, nehéz, tömör, túl híg, sokáig kell keleszteni, vagy egyszerűen nehéz vele dolgozni. Ha ezt el szeretnénk kerülni, akkor érdemes kipróbálni ezt az univerzális tészta receptet süteményekhez, péksüteményekhez. A vajtól rendkívül puha lesz, és édes és sós péksütemények elkészítéséhez is tökéletes. Készíthetünk belőle kifliket, édes és sós tekercseket, cipókat, töltött batyukat. Ha sós étel a célunk, akkor a cukor mennyiségét egész egyszerűen csökkentjük.

Hozzáadta: Alexa96, 27.8.2017

Kategória: PéksüteményekTippek és trükkök

ALAPANYAGOK

1 bögre meleg tej
2 ev. kanálkristálycukor
2 kv. kanálélesztőpor
500 g búzafinomliszt
200 g vaj
2 db tojás

ELKÉSZÍTÉS MENETE

NYOMTATÁSMENTÉS

  1. A tej egy kis részét pohárba öntjük, belekeverjük az élesztőt egy kávéskanálnyi cukrot, majd megvárjuk, míg felfut.
  2. A többi hozzávalót egy tálba tesszük (ügyeljünk arra, hogy a vaj szobahőmérsékletű legyen, így könnyebb vele dolgozni), hozzáöntjük a kovászt, és sima állagú tésztát gyúrunk.
  3. A tésztát hűtőszekrénybe tesszük (itt akár két napig is eláll, semmi baja nem lesz), legalább fél órára, és ezután már dolgozhatunk is vele.
  4. Különböző alakúra formázhatjuk, majd a kész tésztakupacokat 160 fokos sütőben aranyszínűre sütjük.
  5. A tészta sütemények, kiflik, cipók, kenyér, akár perecek alapanyaga is lehet (ha sós péksüteményt készítünk, akkor a cukor mennyiségét csökkentjük – csupán a kovászhoz kell).